2. El araç satın alırken dikkat edilecek hususlar

çakıroğlu ikinci el

İkinci El Otomobil Alırken Dikkat Etmeniz Gereken 9 Kriter

Sıfır kilometre araç fiyatlarının son zamanlarda döviz kurları ile birlikte yükselmesi tüketicileri ikinci el araba almaya yönlendiriyor. Her ihtiyaca yönelik araç bulabileceğiniz ikinci el pazarında, bu kadar fazla seçeneğin olması ve oluşabilecek tehlikeli durumlar karar verme sürecinde alıcıları oldukça zora sokuyor.

Peki ikinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz?

İkinci el arabanızın değerini Çakıroğlu güvencesiyle öğrenin! Arabam Ne Kadar Eder?

Sizin için hazırladığımız bu bilgilerle ile birlikte ikinci el araç alırken hangi detaylara dikkat edilmesi gerektiğini aktarmaya çalıştık:

Aracın Sahibini Bilmek

Araç alırken dikkat etmeniz gereken konulardan ilki bu olmalıdır. Aracın bugüne kadarki ruhsat sahiplerini ve adedini öğrenmekle başlayabiliriz. Bu hizmeti 5664’ kısa mesaj SMS atarak, sorgulama ekranından kolayca elde edebiliriz. ( ör : DETAY boşluk PLAKA ) Bu plakalı aracın ruhsat sahiplik yılını, kaç yıldır bu kullanıcıda olduğunu, aracın kaç yıldır kaskolu kullanıldığı da dahil olmak üzere bu hizmetten faydalanarak kolayca öğrenebiliriz.

Kullanılmış otomobil almayı düşünen tüketicilerin büyük bir kısmı ilk kullanıcısından almayı tercih etmektedir. Bu tabii ki önemli bir detay ama şart değil. Şahıslardan yaptığımız alımlarda önemli olan aracın kısa sürede devir görmüş olmaması, aracın alındığı kişinin ruhsat sahipliğinin süresinin kısa olmamasına dikkat etmek gerekmektedir. Buna alternatif olarak ikinci el araba alım satımı yapan, ekspertiz ve kilometre garantisi veren kurumlardan da aracınızı gönül rahatlığı ile alabilirsiniz.

 

Aracın Fiziki Durumu – Kaporta-Boya Ekspertizi

Alacağımız aracın dış görünüşü elbette hepimiz için önceliklidir. Lakin şehrin ve trafiğin yoğunluğundan dolayı ya da çoğu kullanıcının park yeri bulmakta yaşadığı sorunlardan oluşan hafif ve büyük ölçekli kazalara maruz kalan araçların durumunu öğrenmek her araç satın almak isteyen tüketicinin düşüncesidir.

Bunun için almaya karar verdiğimiz ikinci el otomobilin kurumsal bir kimlik altında hizmet veren, tüm detayları inceleyen, yazılı ve kaşeli bir rapor halinde tüketiciye sunan bağımsız ekspertiz şirketlerinden aracımızın durumunu sağlıklı bir şekilde öğrenebiliriz.

Nisan ayında çıkan yeni düzenleme ile ikinci el araçlarda artık ekspertiz zorunluluğu bulunuyor. Daha güvenilir ve şeffaf bir ticaret ortamı için yapılan düzenleme ile tüketici hakları daha fazla korunacak. 

 

Mekanik Durum ve Motor Kontrolü Yaptırmak

Aracın, yürüyen aksam, ön takım, amortisör gibi, motor ve mekanik durumunun kontrolü gereklidir. İknci el araçlarda yapılması gereken bu kontroller kullanım sırasında karşınıza çıkacak sürpriz, beklenmeyen masraflar ve arızalar dizisini önlemek için gereklidir.

Bilirkişiler tarafından yapılan bu kontrollerde aracın alt kısmından bir darbeye maruz kalıp kalmadığı, ön takımında bir problem olup olmadığına bakılır. Aracın yağ ve egzoz kaçakları tespit edilir.

 

Lastik Durumunu Kontrol Etmek

Araç alırken bir diğer kontrol etmemiz gereken konu ise lastik durumlarıdır. Lastik diş derinliği, lastik ebatlarının fabrika verileriyle uyuşup uyuşmadığı, otomobilinizin tam performans göstermesi ve olabilecek kazaların önüne geçilmesi açısından lastikler belirli standartlara sahip olmalıdır.

Lastik diş derinlikleri yasal aşınma sınırı olan 1,6mm’nin altında olmamalıdır. Çünkü bu durumlarda araç muayeneden geçemez. Dolayısıyla araçların lastik diş derinliklerini satın almadan ölçmeniz ve standartlara uygunluğunu kontrol etmeniz gerekir. Aracın muayenesinin ne zman yapıldığını ve TÜV damgası olup olmadığını da kontrol etmeniz faydalı olacaktır.

 

Kilometre Durumunu Kontrol Etmek

İkinci el piyasasında araç kilometresi aracın değerinin artmasına ya da azalmasına etki eden faktörlerden birisidir. Motor kullanımı ve yürür aksamların daha az yıpranması buna bağlıdır. Dolayısıyla araç alırken kilometre durumunu kontrol etmeniz gerekir.

Bakımları yetkili servislerde düzenli yapılmış ve temiz kullanılmış araçlarda yüksek kilometreler çok fazla problem oluşturmamaktadır. Fakat kilometre konusunda yapılan yanlış beyanlara ve hileli uygulamalara dikkat etmelisiniz. Aracın kilometresini TüvTürk ve servis kayıtlarından doğrulayabilirsiniz

 

Hasar Bilgisinin Sorgulanması

Aracın hasar bilgisi fiyatına etki eden en temel konudur. Ayrıca aldığınız ikinci el araçta daha sonradan herhangi bir sürprizle karşılaşmamak için tramer kaydı sorgusu kesinlikle yapmalısınız.

Araç hasar ve kaza durumunu öğrenmek ayrıca aracın fiyatının da daha net belli olmasını sağlar.

Bu sorguları kolaylıkla cep telefonunuz üzerinden sms ile yapabilirsiniz. Araç şasi numarasını ya da plaka numarasını yazıp 5664’e mesaj atarak aracın geçmiş hasar ve kaza kaydına ulaşabilirsiniz. Bu işlemin en sağlıklı olanı ise aracın şasi numarasından sorgulanmasıdır.

( ör : HASAR PLAKA ) — ( ör: HASAR ŞASİ NUMARASI ) şeklinde yapabilirsiniz.

Uyarıcı bir not ise bazı kullanıcılar araçlarda oluşan bazı hasarların tramere yansımaması için hasar ücretini kendi imkanlarıyla piyasadaki tamircilerde paptırmaktadır. Bu hususu aydınlatmak için ise ekspertiz yaptırmanızı mutlaka öneriyoruz.

*5664 üzerinden yapacağınız sorgulamalarda ücret ödemesi talep edilmektedir.

Aracın Yedek Anahtar ve Ekipmanlarının Durumu

Aracı almadan önce yedek anahtarının durumu kontrol edilmelidir. Araç yedek anahtarı güvenlik için önemlidir. Kaç tane yedek anahtarının olduğu bilinmesi daha güvenli bir alışveriş için gereklidir. Ayrıca yedek anahtar maliyeti artıran etkenlerden birisidir.

Herhangi bir hırsızlık durumunun önüne geçilmesi ve gereksiz maliyetlerden kaçınmak için mutlaka yedek anahtar durumunu satıcınızdan sorgulayın. Ayrıca aracın pert veya çalınma durumlarında kasko ödeme öncesi aracın ruhsat ve yedek anahtarını kullanıcıdan talep etmektedir.

Alacağınız aracın kitapçıkları, ilk yardım seti, stepne, lastik tamir kiti, yangın söndürücü ve kriko gibi ekipmanlarının tam olmasına özen gösteriniz. Ekipmanların tam ve eksiksiz olması güven açısından önemli olduğu gibi aynı zamanda istenmeyen maliyetlerin de önüne geçecektir.

Aracın Resmi Kayıtlarına Bakmak

Kullanılmış otomobil alımında önemli bir detay aracın resmi evrakları ve alım işlemlerinde izlenecek yollardır. Aracın MTV, vergi, trafik cezası, otoyol ve HGS borçları, yapılandırılan vergi borçları, banka veya başka kurum ya da şahıslara ait haciz-satılamaz kaydı durumlarına dikkat etmeliyiz. Bu işlemleri internet üzerinden yapabiliriz.

Vergi borçlarını İnternet Vergi Dairesi üzerinden sorgulayarak, aracın üzerindeki haciz durumlarını ise ruhsat sahibinin e-devlet şifresinden kolayca sorgulayabilirsiniz. Böylece noter satışı esnasında istenmeyen durumlarla karşılaşmamış olursunuz.

Fiyat Analizi Yapmak

İkinci el araç alırken piyasa durumunu ve muadil araçların ne kadara satıldığını önceden araştırmanız gerekir. En hassas ve zor olan konu budur. Bunun için alanında uzman, yetkili otomotiv tecrübeli kurumlardan yardım almanızı öneririz. Bu fiyat araştırmasını yaparken aracın mevcut durumunu göz önünde bulundurmalısınız. Çünkü her aracın hasar ve hata durumu aynı değildir.

Almak istediğiniz ikinci el otomobil piyasa eşdeğer fiyatından ne çok altında ne de çok üstünde olmalıdır. Fiyatları incelerken farklı kaynakları takip etmeniz daha doğru fiyatlara ulaşmanıza yardımcı olur